Rookmelders verplicht in elke woning

per 1 juli 2022 ook voor bestaande bouw

Vanaf 1 juli 2022 is er een wijziging in de bouwregelgeving en worden rookmelders voor iedere woning in Nederland verplicht. Deze verplichting bestaat als sinds 2003 voor nieuwbouw en gaat nu ook voor bestaande bouw gelden. Op elke bouwlaag dient minstens één rookmelder aanwezig te zijn. Eigenaren van woningen zijn zelf verantwoordelijk voor het plaatsen en onderhoud van rookmelders.

Bij een woningbrand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Het invoeren van deze nieuwe regel heeft natuurlijk als doel het redden van levens en voorkomen van letsel en schade als resultaat van brand.

Wij wijzen onze VvE’s graag op het belang van het aanbrengen van rookmelders in de woning. ook omdat verzekeraars dit als voorwaarde op kunnen gaan nemen in de opstalverzekering. Eventuele gevolgschade door brand is dan mogelijk niet langer gedekt als blijkt dat er geen werkende rookmelders aanwezig waren in de woning.

De wetgeving is nog niet eenduidig in de verplichting van rookmelders in algemene ruimtes van een woongebouw. Wij adviseren echter om in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt rookmelders te plaatsen of te laten plaatsen. Bij bestaande bouw is het aansluiten op het lichtnet niet verplicht. Het advies is  dan ook om rookmelders werkzaam op batterijen te plaatsen die onderling aan elkaar gekoppeld zijn. Een koppelfunctie zorgt ervoor dat alle melders afgaan bij een alarm. De batterij heeft dezelfde levensduur als de rookmelder zelf, om deze reden is het niet noodzakelijk om een rookmelder op het lichtnet aan te sluiten.

Wilt u hier meer over weten, neem dan contact op met uw bestuur of VvE Coördinator.

 

 

Zoeken op de website