Update energiekosten 2022

Tegemoetkoming energiekosten

Begrijpelijk ontvangen wij veel vragen over het energiecontract van VvE’s. Op deze pagina verzamelen wij alle informatie die voor uw VvE relevant kant zijn.

Tegemoetkoming energiekosten bericht van Greenchoice:

U hebt vast gehoord over de extra tegemoetkoming van 190 euro voor de maanden november en december 2022. Wij noemen dit ook wel de Energiekorting overheid (CEK22). Wanneer hebt u recht op deze compensatie? En hoe wordt dit verrekend? We geven in deze brief antwoord op veelgestelde vragen. Ook het prijsplafond en het steunpakket voor het energie-intensieve MKB komt aan bod.

Wanneer hebt u recht op de energiecompensatie?

De tegemoetkoming van 190 euro – Energiekorting overheid (CEK22) – geldt voor iedereen die een aansluiting heeft met een maximale grootte van 3×80 ampère (ook wel ‘kleinverbruik’ genoemd) met een elektra aansluiting, waarbij het adres een verblijfsfunctie heeft. Een garagebox valt hier bijvoorbeeld niet onder. Neemt u alleen gas af? Dan geldt de regeling niet voor u.

En hoe wordt dit verrekend?

De Energiekorting overheid (CEK22) is een compensatie voor uw energierekening en wordt daarom verrekend met uw termijnbedrag in november en december. Als uw termijnbedrag lager is dan 190 euro, dan wordt het resterende bedrag op uw rekening gestort in de maanden november en december. We kunnen dit niet op andere manier of op een ander moment uitkeren.

Een rekenvoorbeeld:

  • Stel dat u maandelijks een termijnbedrag betaalt van 790 euro
  • In november en december 2022 ontvangt u per maand 190 euro korting
  • Uw termijnbedrag is daarom in november en december 600 euro (790 euro minus 190 euro)

Contract

Vrijdag 28 oktober hebben de bestuursleden van de VvE’s die wij beheren een bericht ontvangen inzake het energiecontract voor 2023.

Uw VvE neemt deel aan het inkoopcollectief van VvE Energie. Via dit collectief neemt uw VvE op dit moment energie af bij Greenchoice. De bestaande afspraken lopen af per 31 december 2022 en daarom informeren wij u over wijzigingen voor 2023. De nieuwe leverancier van groene energie zal Eneco zijn.

Besparing

Ondanks de huidige energiecrisis is het VvE Energie gelukt om voor de deelnemende VvE’s per 1 januari 2023 wederom een relatief scherp vast energietarief te realiseren. Dat is best bijzonder omdat leveranciers op dit moment vrijwel geen vaste tarieven meer afgeven. Ondanks het feit dat de energiekosten hoog zijn, zit het vaste tarief onder de huidige marktprijs van medio oktober.

Vast of variabel

Standaard gaan wij uit van deelname met een vast contract voor de duur van 1 jaar. De vaste periode start op 1 januari 2023 en eindigt op 31 december 2023. Kiest u voor een vast contract dan hoeft u dus geen actie te ondernemen. Houdt u er rekening mee dat tussentijds uitstappen alleen mogelijk is door het bestaande contract af te kopen.

Ondanks het aanbod van deze vaste prijs heeft uw VvE ook de keuze om een variabel (APX) contract af te sluiten. Let op: de VvE betaalt in dat geval de dagprijzen.

Heeft u als eigenaar hier vragen over dan adviseren wij u contact op te nemen met uw bestuur. Heeft u als bestuurslid vragen dan zijn wij bereikbaar via de bij u bekende kanalen.

Collectief stoken

Er lijkt goed nieuws te zijn over een prijsplafond voor blokverwarming, zie het bericht van Aedes.

Eigenaren die vanwege collectief stoken ook een gasafrekening hebben via de VvE ontvangen in november van ons een brief met meer informatie en advies over het verhogen van de voorschot stookkosten voor 2023. Kijk voor meer informatie over blokverwarming op de website van de Woonbond.

Kijk voor meer informatie ook op de website van de Rijksoverheid.

Dit artikel wordt geüpdatet zodra er meer bekend is.

Zoeken op de website