Vragen over VvE kosten beantwoord
Wanneer je eigenaar wordt van een appartement, krijg je te maken met VvE kosten. We kunnen ons voorstellen dat je hier vragen over hebt. Bijvoorbeeld hoe de maandelijkse VvE-bijdrage tot stand komt. En waar deze kosten voor worden gebruikt.
Hoe komt de hoogte van de VvE-bijdrage tot stand?
De hoogte van de VvE-bijdragen wordt vastgesteld door de vergadering van eigenaars (ALV). Dit gebeurt op het moment dat zij de begroting goedkeurt. Het kan voorkomen dat de VvE-bijdrage verschilt per eigenaar. Dit lijkt gek, maar valt goed te verklaren. De bijdrage wordt namelijk berekend op basis van het breukdeel uit de splitsingsakte. In de meeste gevallen gaat het dan om het oppervlak van de appartementen. Hoe groter het oppervlak, hoe groter de bijdrage.
Waar is de VvE bijdrage precies voor?
Maandelijks betalen dus alle eigenaren een bepaald bedrag aan de VvE. Een deel hiervan is bestemd voor het reservefonds, waaruit het planmatig onderhoud wordt gefinancierd. Het is namelijk wettelijk verplicht om reserves op te bouwen. Bijvoorbeeld voor schilderwerkzaamheden of werkzaamheden op het dak. Het bedrag dat gespaard wordt in het reservevonds is gebaseerd op het Meerjarenonderhoudsplan. Volgens de splitsingsakte moet dit periodiek (meestal elke vijf jaar) worden herzien. Met de rest van de VvE-bijdragen worden de gezamenlijke kosten betaald. Denk aan reparaties aan het gebouw, collectieve verzekeringen (opstalverzekering, aansprakelijkheidsverzekering), de elektriciteit voor een gemeenschappelijk trappenhuis. Maar ook het schoonmaken van de algemene ruimtes en de beheervergoeding van de VvE beheerder.
De VvE-bijdrage is er niet voor niets. Zo spaar je nu al voor als er grote uitgaven gedaan moeten worden. En kunnen alle gezamenlijke kosten worden betaald op het moment dat het nodig is.
Frank Neijzen, VvE Coördinator